Istoria machiajului

Uitandu-te la toate anunturile din revistele glossy pentru femei despre “ultimele noutati in cosmetice”, “cea mai buna baza minerala” sau “cel mai stralucitor machiaj pentru ochi”, ai putea crede ca machiajul este o inventie moderna. Dar, in realitate, machiajul exista inca din antichitate. Prin mii de ani de istorie in diferite tari si culturi, un lucru ramane constant: oamenilor, in special femeilor, le place sa arate bine. Desigur, tipurile de machiaj folosite s-au schimbat de-a lungul anilor, facandu-se incet trecerea de la substantele periculoase, cum sunt arsenicul si iodul, la machiajul de astazi care se realizeaza doar din substante sigure si sanatoase, cum sunt mineralele naturale.

Chiar si in timpurile biblice, machiajul a fost utilizat pentru a imbunatati aspectul. Stim asta pentru ca machiajul este, de fapt, mentionat in Biblie de mai multe ori.

Arheologii au descoperit dovezi ale existentei de farduri de ochi in mormintele egiptene ce dateaza din anii 3500 i. Hr. Egiptenii din antichitate foloseau kohl ca dermatograf. Acesta era realizat din cupru, plumb, funingine, migdale arse si alte ingrediente speciale. In timpul primului secol d. Hr., machiajul a inclus, de asemenea, pudra pentru a face pielea mai alba, dar si ruj din ocru rosu pentru obraji. In Roma Antica, cosmeticele erau facute de slavele de sex feminin, numite Cosmetae.

In Evul Mediu, crestinismul (care a dezaprobat cosmeticele) a scazut popularitatea produselor de machiaj. Cu toate acestea, unele femei, in special cele din clasa superioara, inca foloseau machiaj. In perioada aceea, paliditatea indica bogatie si bunastare. Astfel, se forma un contrast intre oamenii saraci care erau nevoiti sa lucreze toata ziua afara in soare si cei din clasele de sus care traiau mai mult o viata de interior. Pentru a fi mai palide, femeile bogate utilizau alb de plumb, vopsele solubile, pudra alba sau chiar isi provocau putina sangerare pentru a obtine aspectul palid care se dorea atat de mult. Ulterior, in secolele XVIII si XIX, s-a pastrat la moda aspectul palid, insa multe dintre componentele de machiaj din acea perioada erau periculoase si provocau complicatii grave sanatatii. Machiajul acelei epoci a inclus albul de plumb, mercur si sulf.

Epoca moderna a cosmeticelor comerciale mai sigure si mai sanatoase a inceput cu adevarat in secolul XX. Atunci, medicii au inceput sa colaboreze cu companiile de machiaj pentru a produce cosmetice mai sigure, pe care femeile sa le poata cumpara din magazinele de specialitate. In anii 1920 si 1930 au aparut rujurile, lacul de unghii lichid, pudra, blush-ul si fondul de ten.

In zilele noastre, machiajul a devenit chiar mai sigur, mai ales datorita folosirii cosmeticelor cu minerale. Ingredientele de baza dintr-un machiaj cu minerale includ dioxidul de titan, argila caolinoasa, oxidul de zinc si oxiclorura de bismut.

Mineralele din cosmeticele din ziua de azi au propriile lor proprietati de infrumusetare si insanatosire a pielii. Oxidul de zinc este un anti-inflamator, iar dioxidul de titan protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Argila caolinoasa indeparteaza impuritatile de pe piele, rafineaza porii si stimuleaza disparitia acneei, fara a indeparta uleiurile naturale ale pielii.

Spre deosebire de substantele periculoase gasite in produsele cosmetice din trecut, mineralele folosite in machiajul din prezent le permit femeilor sa isi puna in valoare frumusetea intr-un mod sigur si natural. Acesta este motivul pentru care machiajul cu minerale este din ce in ce mai popular.

cosmetice cu minerale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *